RODEN - Ook 2022 heeft een prachtige winnaar bij de Drentse Startup. SimCPR Medical uit Roden is op het eerste oog niet de startup die een giga-omzet zal scoren, maar wel een met grote impact. Daarnaast is het ook een die voor grote partijen als Apple, Samsung en Garmin een interessante partner is.


SimCPR helpt namelijk bij het reanimeren, want via een polsband wordt de hulpverlener geholpen de hartmassage in het juiste ritme en op de juiste diepte uit te voeren. Het is een toepassing die heel goed zou passen in bijvoorbeeld een Apple Watch.

Hoogwaardige finalisten
Volgens juryvoorzitter Ellen van Acht (Ziengs) had de Drentse Startup drie zeer capabele en hoogwaardige finalisten, zo meldt ze na het juryberaad. Naast het winnende SimCPR waren dat Hihaho uit Assen (interactieve video) en Pacheo uit Emmen (abonnementensysteem met duurzame boxershorts). Emmens wethouder Guido Rink meldt troostend aan beide verliezende finalisten: ,,Cruijff zei eens: wie iets later aantikt, hoeft niet per se minder te zijn.’’

Indrukwekkend verhaal
Het verhaal dat SimCPR’s Harry Palsma aan de jury vertelt is wel het meest indrukwekkend. Zo zegt hij: ,,Je bent hulpverlener, je hebt al tien jaar geoefend op een reanimatiepop, maar op een dag moet je echt reanimeren en ligt er geen pop, maar iemand, die dik, dun, groot of klein is. Wat is dan de juiste diepte om te masseren, wat is het juiste tempo? Er is op dat moment geen feedback zoals op de cursus.’’ Het is een indringend betoog van Palsma. Want de diepte van de massage is essentieel. ,,Men is bang te diep te drukken, omdat men bang is ribben te breken’’, weet hij. ,,De minimale diepte van de massage is 5 centimeter en dat is best veel. De kans om ribben te breken bestaat. Dat durven de mensen niet, waardoor de overlevingskans niet optimaal is.’’ Met dit verhaal benadrukt Palsma het grote belang en de grote impact van SimCPR’s polsband. Het maakt indruk op de jury.

Circulair alternatief
Pacheo van Jenny Wever was van een heel andere orde. Het bedrijf uit Emmen biedt een ‘duurzaam en circulair alternatief voor de traditionele boxershort’ door de klant maandelijks een boxershort van bamboe aan te bieden. Op dat moment kan de klant ook weer een broek inleveren, die vervolgens wordt doorgesluisd naar goede doelen zoals het Leger des Heils. Pacheo ondersteunt zo via een tweede leven van de boxershort hulpprojecten.

Interactieve video's
De derde finalist is Hihaho uit Assen, dat met interactieve video ook grote impact heeft maar op een meer technische manier dan SimCPR. Video is tegenwoordige de belangrijkste content op het internet, pitcht Mark Visser van Hihaho. ,,We zijn online heel erg van lezen naar kijken gegaan’’, constateert hij. ,,En al te vaak kan je in de video alleen maar scrollen terwijl je eigenlijk een meer actieve rol wilt.’’Hihaho is in dat geval de oplossing. Visser legt het uit aan de hand van een voorbeeld. Iemand wil weten of het verantwoord is auto te rijden na gebruik van een medicijn. Zo’n vraag kan in de video over dat medicijn worden ingetikt en binnen tien seconden is er een antwoord in de eigen taal, zo belooft Visser. Hihaho is vooral heel geschikt bij marketing. ,,Overal waar passieve video niet goed genoeg is, zijn wij een oplossing’’, vindt Visser.Zondag 19 juni hebben gedeputeerde Henk Brink en Guido Rink, wethouder van de gemeente Emmen op RTL Z de prijs uitgereikt aan Harry Palsma. Bekijk hierover het finalemoment.