Van luisterhuisje naar ideeënbankje
In plaats van de luisterhuisjes kozen we in Drenthe voor een eigen invulling: het ideeënbankje. Dit bankje, aangevuld met gespreksborden en een luisterspel, reisde door de provincie en werd ondersteund door enthousiaste jongeren. Tijdens de tour brachten we bezoeken aan verschillende gemeenten, waaronder Noordenveld, Assen, Meppel en Aa en Hunze.
In de gemeente Noordenveld werkten we samen met jongerenwerkers van Welzijn in Noordenveld. Op RSG de Ronerborg voerden we mooie gesprekken met jongeren, die openhartig hun inzichten en ideeën deelden over mentale gezondheid. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk; zelfs de docenten raakten gemotiveerd en zetten nu stappen om dit belangrijke onderwerp blijvend aandacht te geven.
Belangrijke samenwerkingen
Ook andere gemeenten sloten zich enthousiast aan. In Assen was Zorgbelang Drenthe betrokken, met ervaringsdeskundige jongeren uit de jeugdhulp. Zij deelden hun persoonlijke verhalen, waaronder Anna via het platform Kalm An. Deze verhalen zorgden voor herkenning en inspiratie bij andere jongeren. Daarnaast werkten MDT-organisaties (Maatschappelijke Diensttijd) samen met de jongeren, wat leidde tot waardevolle gesprekken tijdens de tour.
Wat helpt jongeren zich beter te voelen?
Eén van de vragen die tijdens de tour centraal stond, was: Wat helpt jou om je veel beter te voelen? Uit de antwoorden kwamen de volgende hoofdthema’s naar voren:
Praten: Veel jongeren geven aan dat praten met anderen, zoals vrienden, familie of vertrouwenspersonen, hen helpt.
Thuis, iets voor jezelf doen/afleiding zoeken: Activiteiten zoals muziek luisteren, films kijken en gamen worden vaak genoemd als manieren om te ontspannen.
Sport en beweging: Sporten, wandelen, voetballen en paardrijden helpen jongeren zich beter te voelen.
Gezelschap van vrienden en familie: Tijd doorbrengen met dierbaren wordt als waardevol ervaren.
Terugtrekken: Slapen of gewoon op bed liggen kan ook helpen om tot rust te komen.
Inzichten en vervolg
Gedurende de luistertour stelden we jongeren via een QR-code twee vragen. De antwoorden, verhalen en quotes worden verzameld en gedeeld met iedereen die met en voor jongeren werkt. Dit biedt waardevolle inzichten om mentale gezondheid beter bespreekbaar te maken en passende ondersteuning te bieden.
Maar hier stopt het niet. De materialen van de Luistertour blijven beschikbaar voor alle professionals die bezig zijn met mentale gezondheid en die aandacht willen vragen voor mentale gezondheid onder jongeren. Vanuit het netwerk van De Gezonde Marke wordt de komende jaren verder gewerkt aan bewustwording en het creëren van een omgeving waarin jongeren zich gesteund voelen
1. Het doel? Een samenleving waarin het normaal is om te vragen: “Hoe gaat het met je?” en waarin oprechte aandacht en ondersteuning altijd binnen handbereik zijn.
1
Het initiatief voor de Drentse Luistertour is ontstaan binnen de expertgroep Mentale Gezondheid van Drenthe Samen Gezond in Beweging. DSGiB gaat per 2025 op in het netwerk Gezonde Marke.
Een gezamenlijke verantwoordelijkheid
Mentale gezondheid is een thema dat we alleen samen kunnen aanpakken. Daarom willen we niet alleen jongeren zelf, maar ook hun omgeving – zoals trainers, coaches, leerkrachten, jongerenwerkers en werkgevers – betrekken. Samen bouwen we aan een toekomst waarin jongeren de hulp en aandacht krijgen die ze nodig hebben, op de momenten dat het er echt toe doet.
Meer weten of betrokken raken?
Neem contact op via Rick Horst of bezoek drenthesamengezond.nl/mentale-gezondheid voor meer informatie over de Drentse Luistertour en hoe u kunt bijdragen aan een mentaal gezondere toekomst voor jongeren.