EMMEN - Vanaf 1 januari 2025 gelden er wettelijk termijnen voor de hulp die gemeenten bieden aan inwoners die gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslagenaffaire. Hiermee komt er duidelijkheid voor inwoners en gemeenten over de looptijd en de opbouw van de brede ondersteuning.

In de nieuwe wet zijn de volgende termijnen vastgelegd:

  • Inwoners krijgen binnen 8 weken na het eerste gesprek een plan van aanpak.

  • Er is maximaal een half jaar de tijd na het eerste gesprek om te bepalen welke materiële verstrekkingen noodzakelijk zijn voor het maken van een nieuwe start en onderdeel zijn van het plan van aanpak.

  • De brede ondersteuning wordt afgerond af als de doelen uit het plan van aanpak zijn bereikt, maar in ieder geval binnen 2 jaar na het eerste gesprek.

Wat betekent dit voor ouders en kinderen die zich al hebben gemeld of al hulp ontvangen?

  • Heeft u al een eerste gesprek gehad, maar is er nog geen plan van aanpak opgesteld? Dan krijgt u voor 1 maart 2025 een plan van aanpak. Verder gelden de nieuwe termijnen zoals hierboven genoemd.

  • Krijgt u al hulp vanuit een plan van aanpak? Dan gelden de nieuwe termijnen vanaf 1 januari 2025. Dit betekent dat er tot 1 juni 2025 materiele voorzieningen aan uw plan van aanpak kunnen worden toegevoegd indien dit noodzakelijk is voor het maken van een nieuwe start. De brede ondersteuning loopt tot uiterlijk 1 januari 2027 of eerder als de doelstellingen uit het plan van aanpak zijn behaald.

Hulp van gemeenten aan gedupeerden

De Belastingdienst heeft fouten gemaakt bij het uitbetalen van kinderopvangtoeslag. Sommige ouders moesten daardoor flinke bedragen terugbetalen. Hierdoor raakten veel ouders en kinderen in grote problemen. Gemeenten helpen op het verzoek van het Rijk (mogelijk) gedupeerde ouders, hun kinderen, erkende ex-toeslagpartners en nabestaanden bij het maken van een nieuwe start. Deze hulp wordt brede ondersteuning genoemd en is vrijblijvend.

Meer informatie over de hulp en hoe u in contact komt met medewerkers van het speciale team