EMMEN/ROTTERDAM/DEN HAAG/ZWOLLE - De rechtbank Overijssel heeft vandaag vier verdachten (26-46 jaar) veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest, voor het in het bezit hebben van 169 kilo heroïne in een loods in Emmen in 2019. De rechtbank oordeelde tevens dat een Volvo waarmee heroïne is vervoerd, de aangetroffen heroïne zelf, een hoeveelheid hasj en een mobiele telefoon aan het verkeer worden onttrokken. De drugs worden vernietigd.

De verdachten zijn drie mannen van Turkse komaf wonend in Den Haag (41 jaar en 39 jaar) en Rotterdam (26 jaar) en een 46-jarige Iraniër die in Zwolle woont.

Strafeisen
De vonnissen zijn in lijn met de strafeisen van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie onlangs. De officier van justitie eiste op 9 maart driemaal 5 jaar gevangenisstraf en eenmaal 4 jaar tegen de jongste verdachte.

Heroïne verstopt in marmeren tegels

Naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen, heeft de politie op 31 mei 2019 een instap gedaan in een loods in Emmen. Vervolgens zijn verdachten aangehouden, van wie enkelen in de loods bezig waren met het “uithalen“ van vermoedelijk verdovende middelen, verstopt in marmeren tegels.

De marmeren tegels stonden op 18 pallets achterin de loods. In een groot deel van de tegels was een opening aangebracht waardoorheen een lichtkleurige substantie te zien was. Heroïne, zo is komen vast te staan uit de test van het Nederlands Forensisch Instituut.

Diezelfde dag nam de politie waar hoe een Volvo in en uit de loods reed. Korte tijd later is deze Volvo staande gehouden. In het voertuig trof de politie een verborgen ruimte aan. De bestuurder, de 39-jarige verdachte uit Den Haag, werd aangehouden. Bij nadere doorzoeking van de auto zijn in de verborgen bergruimte 15 gesealde pakketten met poeder aangetroffen. Heroïne, zo bleek. Deze pakketten met daarop post-it briefjes geplakt, vertoonden volgens de rechtbank opvallende overeenkomsten met de –in totaal 154- aangetroffen pakketten in de loods in Emmen. Ook in een ander, gehuurd, Mercedes busje die in de loods stond, nam de politie, negen, pakketten met heroïne in beslag.

Bron van geweldsdelicten
Volgens de rechtbank is “de aangetroffen hoeveelheid heroïne van dien aard dat deze bestemd moet zijn geweest voor de verdere verspreiding en handel”. De handel en het gebruik van een dergelijke harddrug is een ernstige bedreiging van de volksgezondheid en bovendien een bron van ernstige geweldsdelicten, zo vonnist de rechtbank. Door hun handelen hebben de verdachten, volgens de rechtbank, bijgedragen aan het criminele circuit waarin deze harddrugs rouleren. De rechtbank rekent dit, aldus de vonnissen, de verdachten zwaar aan met “forse vrijheidsbenemende straffen”.